Irán: Predstavitelia dozornej agentúry OSN nepricestovali na inšpekciu

21.02.2012 Celý región

Teherán 21. februára (TASR) - Skupina expertov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) nepricestovala do Iránu na inšpekciu nukleárnych zariadení, bude len viesť rozhovory s predstaviteľmi v Teheráne. Uviedlo to dnes iránske ministerstvo zahraničných vecí.

Hovorca ministerstva uviedol, že cieľom návštevy predstaviteľov dozornej agentúry OSN je dohodnúť rámec ďalšej spolupráce Iránu s MAAE, ktorá je podľa neho na \"najlepšej úrovni\".

Vyjadrenia hovorcu vyvolali pochybnosti o tom, nakoľko budú môcť inšpektori dozornej agentúry OSN posúdiť, či sú nukleárne aktivity Iránu výlučne mierové, ako to tvrdí Teherán. Irán odmieta obvinenia Západu z vývoja jadrových zbraní.

Dvojdňová návšteva predstaviteľov MAAE, ktorá sa začala v pondelok, je druhou za necelý mesiac. Na programe predošlej cesty tiež neboli prehliadky jednotlivých nukleárnych závodov. Podľa štátneho rozhlasu však tentoraz tím MAAE požiadal o povolenie navštíviť armádny komplex pri Teheráne a stretnúť sa s vedcami pracujúcimi na jadrovom programe.

Iránsky minister zahraničných vecí Alí Akbar Sálehí medzitým informoval, že podrobnosti o ďalšom kole rozhovorov Iránu so svetovými veľmocami budú oznámene cez víkend. Dodal, že iránska strana dáva prednosť tomu, aby sa znova konali v Istanbule.

Rozhodnutie o mieste a termíne nových rokovaní bude Teherán koordinovať s kanceláriou šéfky zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovej, povedal Sálehí na tlačovej konferencii. Vyzval zároveň úniu, aby k jeho krajine zaujala \"rozumnejší a nezávislejší\" postoj.

\"EÚ s populáciou takmer 500 miliónov ľudí by mala vedieť, že Irán by mohol byť vhodnou alternatívou pre jej energetické potreby v budúcnosti,\" vyhlásil Sálehí.

Zdroj: AP, DPA
 

Vyberte región